Βώλακας

Ο Βώλακας είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Δράμας, σε υψόμετρο 830 κατοίκων και περίπου 1400 κατοίκους. Πλούσια είναι η τοπική παράδοση του χωριού που κορυφώνεται με έθιμα και δρώμενα του Τριημέρου6,7 και 8 Ιανουαρίου, του Αγίου Πνεύματος και πολιτιστικών εκδηλώσεων την ημέρα του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.2015_03_23_004

 

Χοροί από το Βώλακα 

  1. ΙΒΑΝΑ
    Είναι κυκλικός χορός τύπου χασάπικο, από τα πιο όμορφα τραγούδια του Βώλακα. Χορεύεται σε ανοιχτό κύκλο από άνδρες και γυναίκες. Παλαιότερα οι άνδρες προηγούνταν και οι γυναίκες ακολουθούσαν στον κύκλο.
  2. ΑΗΔΟΝΙΑ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ
    Χορός σε δίσημο ρυθμό που χορεύεται σε ανοιχτό κύκλο από άνδρες και γυναίκες, όπου τοποθετούνται μπροστά οι άνδρες και στη συνέχεια οι γυναίκες. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με λυγισμένους τους αγκώνες.
  3. ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑ
    Από τους πιο αντιπροσωπευτικούς χορούς του Βώλακα είναι η Βαγγελίτσα. Είναι μικτός κυκλικός χορός με λαβή των χεριών από τις παλάμες και λυγισμένους τους αγκώνες. Ο χορός αποτελείται από δύο μέρη που εναλλάσσονται μεταξύ τους. Τα βήματα του χορού μοιάζουν με τα βήματα της Τέσκας που αποτελεί μαζί με την Ράμνα ή Λέκα τους βασικούς χορούς στο χορευτικό γίγνεσθαι στο νομό Δράμας.
  4. ΛΑΖΑΡΙΤΣΑ
    Αντικριστός χορός που χορεύεται από δύο χορευτές που μπορεί να είναι άντρας με άντρα ή γυναίκα με γυναίκα. Τα βήματα του χορού μοιάζουν με τα βήματα της Βαγγελίτσας, μόνο που σε αυτόν το χορό οι χορευτές κινούνται αντικριστά.
  5. ΔΙΑΜΑΝΤΩ
    Χορεύεται σε ανοιχτό κύκλο από άνδρες και γυναίκες όπου τοποθετούνται μπροστά οι άνδρες και στη συνέχεια οι γυναίκες, κάτι που γινόταν τα παλαιότερα χρόνια.
  6. ΠΑΪΤΟΥΣΚΑ
    Όπως και στα άλλα χωριά της Δράμας, η Παϊτούσκα είναι ένας χορός που τον συναντάμε και στον Βώλακα με το ίδιο κινητικό σχήμα που έχει η Παϊτούσκα από το Μοναστηράκι.
  7. ΕΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
    Χορεύεται σε ανοιχτό κύκλο από άνδρες και γυναίκες όπου τοποθετούνται μπροστά οι άνδρες και στη συνέχεια οι γυναίκες, σε τετράσημο ρυθμό. Συνοδεύεται από το ομώνυμο τραγούδι ‘Εχθές το βράδυ’ άλλοτε με τη συνοδεία οργάνων και άλλοτε μόνο με τραγούδι, χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Ενδυμασία Σαρακατσαναίων


2014_11_17_stoli_gyn2014_11_17_stoli_a
Lykeio_Ellinidvn_Dramas_logo_2
Syllogos_Evriton_logo_6
logo_lykeio_el
logo_diktyo_mouseion
logo_politistikoi_syllogoi_kavalas
logo_FaceBook