Τους χορούς αυτούς του διακρίνουμε σε

  • «ελαφρύ αντικριστό» (καρσί) και
  • «βαρύ αντικριστό» (καρσί).

Η λέξη καρσί – καρσιλαμάς στα τουρκικά σημαίνει αντίκρυ, αντικριστό (Λουτζάκη, 1922). Ο ελαφρύς αντικριστός έχει πιο γρήγορη ρυθμική αγωγή και εύθυμο χαρακτήρα, ενώ ο βαρύς έχει πιο αργή ρυθμική αγωγή και πιο «σοβαρό» χαρακτήρα. Ο ελαφρύς αντικριστός μοιάζει πάρα πολύ με το χορό «Τσομπά» της Ορεινής και του Ξυροποτάμου Σερρών (Λουτζάκη 1980, – Παπακώστας, 1997).

Στους αντικριστούς χορούς χορεύουν άντρας με άντρα ή γυναίκα με γυναίκα με γυναίκα ή άντρας με γυναίκα.

Από χωριό σε χωριό βρίσκουμε κάποιες διαφορές στις ονομασίες των αντικριστών χορών (Παπακώστας, 1997), και πιο συγκεκριμένα:

  • Στο Μοναστηράκι ονομάζεται «Ράμνα» ο ελαφρύς αντικριστός και «Τέσκα» ο βαρύς.
  • Στον Ξηροπόταμο ονομάζεται «Λέκα» και «Ράμνα» ο ελαφρύς αντικριστός και «Τέσκα» ο βαρύς.
  • Στην Πετρούσα ονομάζεται «Λέκα» ο ελαφρύς αντικριστός και «Τέσκα» ο βαρύς. Εδώ και οι δύο αντικριστοί χαρακτηρίζονται και ως «Νεμπέτια». Ο όρος όμως «νεμπέτι» αναφέρεται κυρίως στον βαρύ αντικριστό. Για τον ελαφρύ αντικριστό ορισμένοι πληροφορητές στην Πετρούσα χρησιμοποίησαν και τον όρο «Ντρέμνα».
  • Στους Πύργους, στην καλή Βρύση και στο Βώλακα χρησιμοποιούν τις ονομασίες «Νιμπέτι», «Καρσιλαμάς» και «Λαζαρίτσα» (ή καρσιλαμάς) αντίστοιχα. Υπάρχουν ποικίλες μελωδίες με τις οποίες χορεύονται ως αντικριστοί χοροί.

Ενδυμασία Σαρακατσαναίων


2014_11_17_stoli_gyn2014_11_17_stoli_a
Lykeio_Ellinidvn_Dramas_logo_2
Syllogos_Evriton_logo_6
logo_lykeio_el
logo_diktyo_mouseion
logo_politistikoi_syllogoi_kavalas
logo_FaceBook